شوره سر تقریبا نیمی از جمعیت بزرگسال جهان را در برمیگیرد. این مشکل مسری یا جدی نیست، اما میتواند آزاردهنده باشد و باعث خجالت شما شود. شورههای خفیف را میتوان با استفاده از یک شامپوی ملایم درمان کرد. اگر این راهکار موثر نبود، باید به سراغ شامپوهایی بروید که قویتر هستند. یا در موارد شدید به پزشک مراجعه کنید.
شوره سر یک نوع اختلال است. در صورت درمان نشدن ریزش شدید مو و ایجاد ظاهری بد را به دنبال خواهد داشتد. شوره سر زمانی که بر روی لباس ظاهر می شوند بسیار ناخوشایند و بد شکل به نظر می رسند. افراد حاظرند هر راهی را برای از بین بردن آن انجام دهند.
شوره سر سلولهای مرده پوست سر است که می ریزد. و یک اختلال پوستی بسیار رایج است، به ویژه در نوجوانان میتواند باعث پایین آمدن اعتماد به نفس شود.
تبلیغات تجاری درمان های مختلفی برای درمان شوره سر در دسترس هستند. روش های طبیعی و خانگی بسیاری برای درمان و رفع کامل شوره سر توسط متخصصان طب سنتی پیشنهاد می شود.
انواع شوره سر
پوست خشک
- شایعترین نوع شوره سر است.
- معمولا در زمستان و در اثر هوای سرد و خشک رخ میدهد.
- استفاده از آب داغ میتواند پوست سر را خشک و پوسته پوسته کند.
پوست چرب
- از تجمع سبوم روی پوست سر ناشی میشود.
- سبوم اضافی و سلولهای مرده پوست به یکدیگر میچسبند و همراه با آلودگیهای پوست کف سر دانههای شوره را تشکیل میدهند.
شوره ناشی از قارچ
- توسط نوعی مخمر یا قارچ به نام مالاسزیا ایجاد میشود.
- مالاسزیا به طور طبیعی روی پوست زندگی میکند، اما وقتی سبوم اضافی وجود دارد تکثیر میشود
مشکلات پوستی
- بعضی از بیماریهای پوستی، از جمله: درماتیت سبورئیک، اگزما، پسوریازیس و سبوپسوریازیس روی کف سر پوسته ایجاد میکنند.
علائم شوره سر
- پوسته پوسته شدن پوست سر، مو، ابرو، ریش یا سبیل
- خارش پوست سر
- پوسته پوسته شدن سر نوزادان (کلاه گهواره)
- احساس سوزش در سر
- زخم یا جراحت در سر
- پیدا شدن، تکههای چرب در پوست سر
- در موارد شدید، پوست سر قرمز و متورم میشود
- ریزش موقتی مو
- ورقه ورقه شدن پوست سر که در آب و هوای سرد، وخیمتر میشود
درمانهای خانگی شوره سر
بیشتر وقتها میتوانید شوره سر را در منزل و با مواد ساده ای که در اختیار دارید، درمان کنید. نمونه هایی از درمانهای خانگی شوره سر عبارتاند از:
درمان شوره سر با ماست
ماست یکی از راههایی است که ممکن است برای برخی افراد مناسب باشد. تنها کافی است چند قاشق ماست ساده و تازه را کمی هم بزنید و روی پوست سرتان بمالید. اجازه دهید ۲۰ دقیقه روی پوستتان بماند و بعد آن را بشویید.
درمان شوره سر با سرکه
یکی از راههای درمان شوره وخارش سر سرکه است. مقدار کمی سرکه سفید یا سیب را با آب بهخوبی مخلوط کنید. بعد از اینکه موها را با شامپو شستشو دادید، مقدار کمی از این مخلوط را در کف دستتان بریزید. بر روی پوست سرتان بمالید و اجازه دهید ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بماند. بعد موها را کاملاً با آب شستشو دهید و این روش را یک هفته یا در صورت لزوم، دو هفته تکرار کنید.
درمان شوره سر با روغن درخت چای
روغن درخت چای یکی از مواد ضدالتهابی است. کمی روغن درخت چای را در کف دستتان بریزید و با آن پوست سرتان را بهآرامی ماساژ دهید. بگذارید یک شب روی پوستتان بماند و صبح آن را آبکشی کنید.
نور خورشید
روزانه به مدت ۳۰ دقیقه حمام آفتاب بگیرید. این کار کمک بسیاری به درمان شوره می کند. زیرا یکی از علل رشد قارچ های پوست سر کمبود نور خورشید است
پودر تخم شنبلیله
شب، دو قاشق غذاخوری پودر تخم شنبلیله را درآب خیس کرده و صبح روز بعد آن را به کف سر بمالید سپس بعد از نیم ساعت سر خود را بشویید
درمان شوره سر با تخممرغ
۲ عدد تخممرغ را بشکنید و زردهها و سفیدهها را با هم مخلوط کنید. این مخلوط را روی پوست سرتان بمالید و بگذارید یک ساعت روی موهایتان بماند. بعد از یک ساعت، موها را کاملاً بشویید و خشک کنید. اما سعی کنید به خوبی شستشو دهید تا کاملا تمیز شود.
شامپوهای ضد شوره
البته که در بسیاری از اوقات شامپوهای ضد شوره جواب مناسبی برای درمان آن هستند. که در زیر ان را نام بردهایم.
کلتار(قطران زغالسنگ):
این ماده، سرعت پوستهپوسته شدن سلولهای پوست را کاهش میدهد و مشکلاتی مانند شوره، پسوریازیس و درماتیت سبورهای را درمان میکند.
شامپوی پیریتیون زینک:
در این محصول عامل ضدباکتری و ضدقارچ پیریتیون زینک وجود دارد.
شامپوی سلنیوم سولفاید:
این محصول یک عامل ضدقارچ دارد. از شامپوی سلنیوم سولفاید طبق دستور استفاده کرده و موهای خود را کاملا آبکشی کنید، چون میتواند رنگ مو و پوست سر را تغییر دهد.
سالیسیلیک اسید:
این ترکیب به از بینبردن پوسته سرکمک میکند اما باعث خشکی سر و پوسته پوسته شدن آن هم ممکن است بشود. بنابراین، بهتر است پس از استفاده از آن، با روغنهای گیاهی سبک، مثل روغن نارگیل، زیتون و گردو موهایتان را کمی چرب کنید.
پیروکتیناولامین:
این ماده خواص ضد قارچی دارد و در کنترل قارچهایی که عامل ایجاد شوره سر هستند، نقش موثری دارد.
زمان مراجعه به پزشک
اصولا نیاز به مراجعه به پزشک یا مراقبت پزشکی وجود ندارد. اگر درمان شوره سر با شامپوی ضد شوره برطرف نشد، به متخصص پوست مراجعه کنید. در موارد زیر هم توصیه میشود با پزشک مشورت کنید:
- داشتن لکههای قرمز یا بثورات پوستی روی پوست سر یا خط مو
- خونریزی از کف سر
- علائم عفونت، مثل درد یا چرک
- اگر پس از چند هفته درمان، شورههای سرتان بهبود پیدا نکرد.