پرمویی زنان یا هیرسوتیسم و دلایل و عوامل

پرمویی در زنان یا هیرسوتیسم

پرمویی زنان یک بیماری نسبتاً شایع در بین خانم‌ها است. از هر ۲۰ خانم یک نفر با این مشکل درگیر است که رقم نسبتاً بالایی است. گاهی افراد تصور می‌کنند که پرمویی یا هیرسوتیسم یک بیماری است. هر چند به این شکل نیست و پرمویی یک علامت طبی و نه یک بیماری است. هز چند باید جدی گرفته شود. چراکه ممکن است نشانگر وجود یک بیماری در زنان و این نشانه زنگ خطری برای آن بیماری باشد.

پرمویی یا هیرسوتیسم به رشد قابل توجه و غیرطبیعی موها در بدن زنان اطلاق می‌گردد. که در ارتباط با اختلالات یا تغییرات هورمونی در فرد است. به طوری که کسی که این اختلال را دارد در صورت و سینه ها و نواحی دیگر بدن به صورت مردانه با رشد عجیب مو درگیر است.

اندازه گیری های مانند تستوسترون و DHEA در خون میتواند به علائم PCOS، تومورهای تخمدان، تومورهای غده فوق کلیوی یا تومورهایی تحریک‌کننده غده‌های آدرنال دست پیدا کرد.

پرمویی زنان

وراثت عامل پرمویی زنان و یا هیرسوتیسم

وراثت یکی از عامل های پرمویی یا هیرسوتیسم است. ولی با این وجود به طور طبیعی موهای صورت یک خانم باید کمرنگ و نازک بوده و به آسانی قابل دیدن نباشند. اگر در خانمی موهای آندروژنی یعنی موهای ضخیم در صورت او دیده شد به این معنی که در ریش و سبیل او دیده شد یا رشد سریع مو در بدن داشته باشد به طوری که این مشکل به تازگی آغاز شده باشد و شدت آن نیز زیاد باشد؛ باید به هیرسوتیسم شک و موضوع را با یک متخصص در میان گذاشت. هیرسوتیسم بیشتر یک مشکل زیبایی و روانی است تا یک مشکل جسمی.

در موارد خفیف نیاز به انجام آزمایش های دیگر نیست. در صورت لزوم آزمایش خون برای بررسی کمبود هورمون‌های غده آدرنال وجود دارد. پزشک ممکن است سطح هورمون پرولاکتین را برای بررسی علائم تومور در غده هیپوفیز تجویز و قند خون و کلسترول بیمار را کنترل کنند.

بیشتر بخوانید : تقویت مو با تغذیه و دوام کاشت مو

دلایل پرمویی زنان و یا هیرسوتیسم

دلایل مختلفی باعث پرمویی در زنان و یا هیرسوتیسم وجود دارد که یکی از این موارد سابقه خانوادگی است. یکی دیگر از دلایل پرمویی افزایش سطح هورمون‌های مردانه یا آندروژن ها در زنان است. که مهم‌ترین آن هورمون تستوسترون است. البته تمام زنان سطوحی از تستوسترون و آندروژن ها در بدن خود دارند ولی بسیار پایین است در صورتی که بیشتر شود باعث بروز پرمویی یا هیرسوتیسم خواهد شد.

شایعترین دلیل افزایش سطح هورمون های مردانه سندروم تخمدان پلی کیستیک می باشد. البته بی نظمی در سیکل قاعدگی، افزایش وزن، آکنه و ریزش موی سر از علائم این وضعیت است.

یکی از نادرترین علائم پرمویی در زنان تومورهای آدرنال و تخمدان که آدرنال و تخمدان دو منبع اصلی تولید کننده آندروژن ها در بدن زنان هستند.

تشخیص پرمویی زنان یا هیرسوتیسم

  • با تمرکز ویژه روی چرخه قاعدگی، تاریخچه پزشکی او بررسی خواهد شد
  • در صورتی الگوی قاعدگی منظمی داشته باشد، پرمویی احتمالاً علت ژنتیکی یا ارثی دارد.
  • اگر قاعدگی منظم نباشد سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) می تواند تشخیص داده شود.

این موارد نیز به بی نظمی های جسمی منجر به هیرسوتیسم کمک خواهد کرد.

  • MRI از مغز
  • CT اسکن غده آدرنال
  • سونوگرافی از تخمدان
  • علائم هیرسوتیسم
  • عمیق‌تر شدن صدا
  • کچل شدن
  • آکنه
  • کاهش سایز پستان
  • افزایش توده عضلانی
  • بزرگ شدن کلیتوریس
  • درمان دارویی هیرسوتیسم

مصرف این نوع دارو ها تا شش ماه چرخه فولیکول های مو تا می تواند تغییر محسوسی را در رشد مو ها مشاهده کنید.

پرمویی زنان با رشد مو

داروهای خوراکی ضد بارداری:

این نوع قرض ها محتوی استروژن و پروژسترون هستند. پرمویی را ا که بر اثر تولید آندروژن ایجاد شده باشد، درمان می‌کنند. از عوارض جانبی سردرد و حالت تهوع می توان نام برد. این دارو ها درمان هایی رایج برای پرمویی در زنانی است که خواهان بارداری نیستند.

آنتی‌ آندروژن‌‌ها:

این نوع داروها اهی پس از شش ماه، مصرف داروهای خوراکی ضد بارداری تجویز می‌شوند رایج‌ترین آنتی آندروژن استفاده شده برای درمان پرمویی اسپیرونولاکتون (آلداکتون، کاروسپیر) است. نتایج مصرف آن معتدل بوده و حداقل شش ماه زمان می‌برد تا اثرات خود را نشان دهد. از عوارض جانبی احتمالی بی‌نظمی در قاعدگی مشاهده شده است. احتمال دیگر این است که باعث ناقص زایی شود. پس حین مصر از بارداری خود داری شود.

بیشتر بخوانید : عوارض جانبی کاشت مو چست

کرم‌های موضعی برای رفع پرمویی زنان:

افلورنیتین (وانیژا) کرمی تجویزی مخصوص رفع موهای زائد صورت زنان است و باید دو بار در روز به طور مستقیم و در ناحیه درگیر روی صورت استعمال شود. این کرم‌ها، به رشد آهسته موهای جدید کمک می‌کند، اما رشد موها متوقف نخواهد شد. برای نتیجه بهتر می‌توان از لیزر درمانی نیز استفاده کرد.

لیزر موهای زائد

یکی از روشهای رایج لیزر کردن مو های زائد است. چرا که با نفوذ در ریشه مو می تواند به درمان و عدم رشد موهای بدن کمک کند. ملانین نام ماده ای است که به مو می زنند. نور لیزر را جذب کرده آن را تبدیل به حرارت می‌کند این حرارت به اندازه‌ای است که مکانیسم رشد مو را غیرفعال کرده و از کار می‌اندازد و به این ترتیب باعث از بین رفتن فولیکول مو می‌شود. این روش نیاز به چندی مرحله درمان است اما تاثیر بیشتری دارد. در مقایسه با تکنیک‌ها و روش‌های دیگر مانند مومک انداختن، بی رنگ کردن، کندن، اصلاح کردن با تیغ و الکترولیز در کاهش تعداد موها تقریباً نتیجه کار دائمی است.