کک و مک لکه های بسیار کوچک که به اندازه یک و سه میلی متر وبه حالت گرد یا بیضی شکل هستند. که به رنگ قهوه ای تند یا کم رنگ در قسمت های از پوست فرد ظاهر می شوند. و در برابر نور مسقیم افتاب قرار دارند مانند پوست صورت، پشت دستها، ساعد، گردن و سینه است. این بیماری معمولا در افرادی که پوست روشنی دارند دیده می شود. با این حال، تعداد کک و مک ارتباط مستقیم به ژنتیک دارد. به طور کلی تولید کک و مک با قرار گرفتن در معرض تابش خورشید مرتبط است. در برابر اشعه سبب زیادتر شدن تشکیل رنگ دانه ها و تیره و واضحتر شدن آنها میشود.
کک و مک ها دو گونه اساسی دارند که عبارتاند از :
- لکه های کاملا صاف و بدون برجستگی به رنگ قرمز یا قهوه ای کم رنگ یا معمولا در طی فصل تابستان ناپدید یا کم رنگ میشوند. ولی در فصل های افتابی تولید می شود. بعضی وقت ها در افرادی با پوست روشن یا در افرادی که دارای زمینه ی ارثی هستند دیده می شود. استفاده مرتب از کرمهای ضدآفتاب در زمانی که در معرض تابش آفتاب هستید. به جلوگیری و درمان کک و مک کمک فراوانی میکند.
- در کودکان شاید لکه های برنز بسیار کوچک به رنگ قهوه ای و یا سیاه که از نوع تیره ظاهر شوند. پس ربط زیادی به سن و سال و پیری ندارند. ولی در بعضی از افراد به خاطر ژنتیکی ایجاد می شود. البته اصطلاح لکههای کبدی کاملا اشتباه است. چرا که هیچ گونه ارتباطی بین این لکهها و کبد وجود ندارد. ولی در افراد مسن تر که از کرم ضد افتاب در برابر معرض مستقیم نور خورشید استفاده می کنند. لکه های زیادی ایجاد می شود.
بیشتر بخوانید : برای پاکسازی پوست چه روش های مناسب است؟
پیشگیری از کک و مک
برای جلوگیری از کک و مک بهتر که قبل از ظاهر شدن به فکر درمان باشید. هر کس آمادگی ژنتیکی برای ایجاد کک و مک دارد. باید حتما از کرمهای ضد آفتاب استفاده نماید. و حتیالامکان زمان قرار گرفتن در معرض تابش اشعههای خورشید را کم کند. به همین خاطر با محافظت در مقابل نور خورشید می توان از ایجاد کک و مک جلوگیری کرد واز احتمال بروز سرطان پوست می توان پیشگیری کرد.
4 روش درمان کک و مک
- استفاده از کرم های سفید کننده پوست ضد لک: یکی از راحت ترین راه برای برطرف کردن لکه های پوست می باشد وبا استفاده چند بار از این کرم می توان مشکل خود را حل کرد.
- درمان کردن با استفاده از دارو:کرم ترتینوئین ، کرمهای aha و یا حتی هیدروکینون و استفاده از روش میکرودرمابرژن به منظور ایجاد تاثیرات بیشتر و بهتر دارویی، میتواند کمک کننده باشد.
- درمان با روش پیلینگ: این روش با دارویی مخصوص به نام TCA، گلسیولیک اسید و… میتواند با وجود این دارو ها کک و مک پوست را از بین ببرد.
- درمان کردن با لیزر: از انواع مخصوص لیزر می توان استفاده کرد مانند لیزرهای آی پی ال (IPL) و کیوسوئیچ (Q- switched) می توانند با این نوع لیزر ها به روشن شدن کک و مک یا از بین بردن ان کمک کرد.
درمان کک و مک با روش انجماد
این روش مثل روش های انجماد یک روش خیلی ساده و کاملا مطمئن با درصد خیلی بالای موفقیت و با کمترین ریسک در ایجاد زخم است. ولی در افرادی که پوست تیره دارند. لیزر درمانی با احتیاط کاملا انجام می شود. زیرا امکان هیپرپیگمانتاسیون ویا تیرهتر شدن محل لیزر وجود دارد. و این تغییر رنگ ممکن است ماهها باقی بماند. این نوع مشکلات پوستی ژنتیکی هستند. ولی در افراد با پوست روشن و چشم های رنگی و موهای طلایی متمایل به مشکی بیشتر به این مشکل مبتلا می شوند. در کل این بیماری ارثی به خاطر سلول های رنگی پوست است. در اخر این نوع بیماری هیچ درمان قطعی ندارد.
بیشتر بخوانید : منافذ باز پوست و مو قابلیت درمان را دارد
کل روش های درمان و داروهای که در شرکت مخصوص این دارو تبلیغ می کنند لکه ها را از بین نمی برد فقط ان ها را کمرنگ تر می کند و هیچ یک از این داروها درمان قطعی این بیماری نیستند. کشورهای اروپایی و آمریکا که در نژاد آنها کک ومک شیوع زیادی دارد. بسیار خوب توانستهاند این مشکل را بپذیرند و بههیچوجه آن را بیماری تلقی نمیکنند. و بیدلیل هم به دنبال درمانهای متعدد نمیروند. اما در ایران بیشتر خانمهایی که پوستشان کک ومک دارد، به توصیه های که پزشک متخصص گفته شده عمل نمی کنند و برای درمان این بیماری به سراغ وسایل های ارایشی می روند.
توصیه هایی برای جلوگیری و یا پیشرفت و درمان کک و مک
تنها توصیه که پزشکان به افراد می کنند این است که برای کمتر شدن لکه ها و جلوگیری از پر رنگ شدن لکه ها و پوست خود در برابر نور مستقیم افتاب محافظت کنید. در بین ساعت های 10 صبح تا 4 عصر تا حدالامکان در این ساعت مقابل نور افتاب قرار نگیرید. و هر ۳ساعت کرم ضدآفتاب با SPF بالای ۳۰ را به صورت بمالید. در استخر، کوه و دریا و به خصوص اگر برای شنا به استخرهای روباز میروید، ضدآفتاب را فراموش نکنید. برای مراقبت از پوست پوشیدن دستکش و کلاه لبه دار هم لازم است.
ولی برخی از افراد کرم زینک اکساید را جایگزین ضد افتاب استفاده می کنند که کاملا غلط است چون پوشش کامل واساسی ندارد و هدف ما را از استفاده آن تامین نمیکند. در ضمن پوست را سفید و از منظر زیبایی نامطلوب میکند. در نتیجه خاصیت درمانی هم ندارد و در برابر افتاب محافظ خوبی برای پوست نیست. اگر مراقبت درست پوست در زیر افتاب کامل و درست نباشید و هزینه برای کرم روشن کننده لکه های که اندکی پوست را روشن می کند.
ارسال پاسخ