امروزه خارش پوست که به نام پروریت شناسایی شده برای افراد یک حس ناخوشایند بوجود اورده که انها را به خاراندن وادار می کند. دلایل آن عبارتند از بیماریهای داخلی و پوستی بیمار. در مواردی که خارش علت خاصی ندارد باید با پزشک معالج خود در ارتباط باشید. پزشک متوجه علت خارش می شود و می تواند ان را درمان کند. درمان های خانگی نظیر کرمها و مرطوب کنندههای بدون نسخه به خوبی خارش را رفع می کند. در ادامه مطلب به خارش پوست می پردازیم.
بیماری نخاعی
خارش پوست معمولا به طور ماندگار وسط کمر می تواند نشانه ی نوروپاتی، نشانهای از عصبانیت است قبل از درمان معمولا پزشکان بیماری نخاعی را یک علت شناسایی کرده اند. در اینجا تحقیقات نشان داده است که بیماری ستون فقرات که به دلیل سن زیاد می تواند اسیب به عصب وارد کند یا ان را از بین ببرد که سبب خارش در پوست می شود. خارشهای نوروپاتی شاید در یک ناحیه ی بدن یا همه قسمت های بدن رخ دهد. اما اگر خارش ارام نشده باشد خطرناک است. هنگامی که همه بیماری ها در بیمار نخاعی رخ دهد، شاید خارش عصبی با کرم کپسایسین که از فلفل تند گرفته شده است درمان شود. این روش برای سوزاندن اعصاب به طور نامنظم بر روی پوست شلیک میشود.
بیماری سلیاک
جای زخم و تاول روی زانوها، آرنجها، کپلها و یا موی سر، این موارد موجب خارش پوست می شود این عوامل ها از نشانه های بیماری سلیاک است بعضی از افرادی که به بیماری سلیاک مبتلا هستند باید داروی به نام میلوتین مصرف کنند. سیستم ایمنی مخاطی در روده با تولید نوعی آنتیبادی به نام ایمونوگلوبولین پاسخ میدهد. در نتیجه به سلول پوستی آنتی بادی انتقال داده می شود. تجویز داروی داپسون می تواند خارش کوتاهمدت برای پوست را تسکین دهد. اما آسیب رودهای جدی است و بیماران باید یک رژیم غذایی بدون گلوتن برای زندگی را بپذیرند. اگر این بیماران به خوردن گلوتن ادامه دهند شاید دچار سوءتغذیه، کمخونی، کاهش تراکم استخوان، ورم معده و حتی سرطان شوند.
حشرات
گاهی وقت ها خارش پوست بخاطر وجود حشرات است. اگر حشرات شما را نیش بزنند متوجه ان می شوید اما تشخیص نیش ساس و کنه سختتر است؛ زیرا جای نیش این حشرات مانند بثورات پوستی به نظر میرسد. اگر پوست سر یا قسمت های تناسلی فرد حس خزیدن یا خارش داشته باشد علت ان این است شما دارای شپش هستید.
درماتیت آتوپیک یا اگزما
در درماتیت اتوپیک یا اگزما لکههای خشک، پوسته پوسته یا بثورات برآمده را روی پوست فرد نشان داده می شود علت این بیماری هنوز مشخص نشده است اما معمولا خارش پوست در این روش خیلی شدید است اگر فرد در خانواده خود سابقهی آسم یا حساسیت (آلرژی) دارند، شاید به این بیماری مبتلا هستند. حساسیتهای غذایی خاص و خاراندن پوست اگزما را بدتر میکند.
درماتیت تماسی
درماتیت تماسی خارشدار ناشی از واکنش به چیزی است که با پوست شما در تماس است علت و تشخص این بثورات گاهی نیازمند تحقیق دوباره است. فلزات موجود در جواهرات، لوازم آرایشی و بهداشتی و محصولات پاککنندهای که استفاده میکنید، شاید علت این بیماری باشد. پیچک سمی یک نوع از این بیماری است. برای درمان این بیماری از چیزهایی که سبب به وجود امدن بیماری می شود خودداری کنید.
رابطه خارش پوست با خشکی پوست
یکی از دلایل خشکی پوست است اگر قسمتی که خارش دارد هیچ گونه علائمی نداشته باشد به احتمال زیاد دلیل این قسمت خارش خشکی پوست است. شرایط آب و هوا هم در خشکی پوست موثر می باشد. شستن زیاد بدن هم یکی از علت خشکی پوست است. خارش پوست تمامی گروههای سنی را هدف قرار میدهد. در کل هر چه سن افراد بیستر باشد موجب خشکی پوست می شود. برای درمان خارش باید از کرم مرطوب کننده استفاده کنید. در صورتی که التهاب موضع به مشکل اضافه شد، باید پزشک را در جریان بگذارید.
کهیر یا التهاب پوستی
این روش همان مشکلات پوستی است که ازاد شدن نوعی ماده شیمیایی، به نام «هیستامین» است که در بدن دیده می شود. با رها شدن مواد شیمیایی رگ های کوچک خونی فرد به خارج تراوش می کنند،به همین علت است که کهیر با التهاب پوست همراه است.
مشکلات روانی
علائم مشکلات روانی می تواند موجب خارش پوست شود. بعضی وقت ها شاهد این هستیم که خارش پوست بعضی روزها هیچ علائمی از خود نشان نمی دهد. اغلب اوقات این ذهن افراد است که حس خارش را القا میکند و فرد را مجبور به خارش قسمتی از بدن میکند. خارش شدید به پوست اسیب می رساند.
آبله مرغان و زونا
یکی از مهم ترین دلایل خارش پوست ابله مرغان و زونا است. بعد از مبتلا شدن به این بیماری احساس سوزش، خارش و درد موضعی قبل از بروز تاولها به سراغ شما میآید. در این روش با جوش های پر رنگ و با اب زیاد روبرو می شوند وشدت خارش شدید است و تمان قسمت بدن را درگیر خود می کند.
بارداری
بعضی از این خانم ها در دوران بارداری دچار خارش در قسمت های بدن مانند ران و شکم می شود. در بعضی از افراد هم مشکلات پوستی مانند درماتیت خود را به صورت وخیمتر نشان میدهند.
عفونتهای قارچی
یکی از دلایل خارش پوست عفونت های قارچی است که در پای ورزشکاران و پوست سر دیده شده. این بیماریها با درمانهای ضد قارچی مانند کرم و شامپوهای درمانی بهبود پیدا میکند.
بیماری دیابت
از علائم های این بیماری بیحسی، مور مور و گزگز شدن است. افرادی که دارای این بیماری هستند اغلب دارای پوست خشک که موجب به وجود امدن خارش پوستی می شود.
بیشتر بخوانید : لک و پیس چیست و ایا درمان خاصی برای پیسی وجود دارد.
مصرف برخی داروها برای خارش پوست
- مسکن های مخدر
- داروهای ضد قارچ
- آنتی بیوتیکها
- داروهای ضد تصرف
بیماری گال
بیماری گال یکی از عواملی است که موجب خارش پوست می شود. این بیماری براثر یه نوع قارچ در بدن به وجود میآیند. از زمان آلوده شدن به گال تا نشان دادن علائم حداقل 4 هفته و حداکثر 6 هفته زمان میبرد. زمانی که این بیماری روی پوست خود را نشان می دهد و روی پوست التهابی به شکل جوش به طور خوشه ای وبا وسعت زیاد پوست را در بر می گیرد. بنابراین این راش ها با عمق زیاد به وجود می ایدو سبب زخمی شدن پوست می شود. در این بیماری پوست به صورت ورقه های ریز و زیاد بلند میشوند و دچار ریزش میشوند.
تشخیص خارش پوست
- معاینه فیزیکی
- بررسی سیستمها
بررسی مفصل تاریخچه های بیماری در تشخیص خارش مزمن با منشأ ناشناخته، از جمله سلامت عمومی (تب، لرز، کاهش وزن) پوست (رنگ، عرق کردن، آستئاتوز/ خشکی و فقدان چربی پوست، پلتورا و یرقان)، مو (رشد، بافت، ریزش)، ناخن (خطوط بیو، اونیکولیز / جدا شدت صفحه ناخن، تغییر رنگ)؛ چشم (اگزوفتالموس / برآمدگی چشم، تغییر رنگ) و غدد درون ریز، سلولهای خونساز، دستگاه گوارش، دستگاه ادراری تناسلی، وضعیت عصبی و ذهنی، از اهمیت زیادی برخوردار است.
معاینه فیزیکی خارش پوست عبارتند از:
- خارش یا مالش
- معاینه قسمت فوقانی کمر میتواند به این تشخیص کمک کند
جستجوی شواهدی از آلودگی انگلی، به خصوص گال و شپش عبارتند از:
- معاینه لگن و رکتوم و همچنین بررسی غدد لنفاوی، کبد و طحال اهمیت زیادی دارد.
- بررسی کامل برای علائم های یافت شده پوستی لازم است.
- معاینه پوست، مو و اندام تناسلی با خراشیدن پوست هم میتوان تشخیص دهنده اختلال باشد.
- بررسی درزهای لباس وشناسایی شپش بدن و کثیفی
درمان موضعی و سیستمیک خارش پوست
تشخیص و موثرترین راه درمان خارش علت روش درمان پوست است. کمپرس سرد و حمام سرد شاید به ارام شدن خارش کمک کند و یک منطقه سرد در محل کار یا خانه تأثیر بر روی خارش دارد. استعمال لوسیون خنک کننده حاوی کالامین، پراموکسین یا منتول و کافور نیز مفید است.
بیشتر بخوانید : بیماری آلوپسی و روش های درمان آن چیست؟
درمان موضعی
- ضد خارش ها
- نرم کننده ها
- بی حس کننده ها
- عوامل خنک کننده ها
- کورتیکواستروئیدها
درمان سیستمیک
- داروهای آنتاگونیست گیرندههای مخدر
- آنتی هیستامینها
- کورتیکواستروئیدها
فتوتراپی
- اشعه ماورای بنفش A1
- اشعه ماورای بنفش B، باند پهن و یا باند باریک
- روشهای متفرقه
- کرم کپسایسین
- تحریک الکتریکی ترنسکوتنئووس
طب سوزنی برای درمان خارش پوست
زمان مراجعه به پزشک جهت خارش پوست
- شدید بودن خارش
- علائم همراه با خارش
- نامعلوم بودن دلیل خارش
مراجعه به پزشک زمانی اهمیت دارد که علت خارش پوست مشخص نباشد، چرا که بعضی از دلایل به وجود امده خارش، خطرناک و در عین حال قابل درمان است.
ارسال پاسخ